Låna ut pengar och tjäna pengar på räntan med ett av Sveriges mest framgångsrika Fintech-företag

Synen på banken har förändrats efter bankkrisen men redan innan bankkrisen så upplevde man att de traditionella bankerna var förlegade, för traditionella och krångliga. Personligen har jag haft både Sparbanken (numera Swedbank), Länsförsäkringar bank, Handelsbanken och Nordea. Samtliga är byråkratiska och likvärdiga i service och erbjudanden.

Bankkrisen gick ingen obemärkt förbi. Nu spås det att det kommer komma en till inom loppet på några år och det kommer bli medborgarna som kommer få betala även denna gången. Hur ska man då investera sina pengar? Eller känna sig trygg i den avkastning de ger. Räntan på banken är rena skämtet. Likaså spara i madrassen. Spara i konst eller föremål blir som att chansa och kanske hitta en lyckovinst men inget som ger säker avkastning till framtida pension. Banken har inte kontanthantering längre, det kostar alltså att spara i spargris och sätta in pengar. Och aktiemarknaden.. ja vinnarna i pensionssystemet är de som inte ens rörde sina fonder och aktier och hade kvar dem i 7AP-fonden. Det säger ändå en del om hur svårt det faktiskt är att göra smarta val
för att få pengarna att växa.

Redan innan bankkrisen så upptäckte jag ett nytt sätt att låna och tjäna pengar. Företaget Lendify har en annan affärsmodell än den traditionella banken. Där kan privatpersoner agera bank och få en bättre avkastning. Lendify förändrar den svenska lånemarknaden genom att ta bort alla mellanhänder och låta privatpersoner låna av varandra. Låna till en låg ränta och investera med god och stabil avkastning. De marknadsför sig som solidariska, där banken säger nej till att samla lån, då finns det andra möjligheter. Själv har jag inte varit de traditionella bankernas standard kund. Då jag arbetat som konsult och hoppat mellan uppdrag, inga fasta anställningar. Har det varit svårt att få lån utan borgenär. Det är oerhört slitsamt att be om lån från en bank som luskammar hela ens bokföring och ekonomi för att kunna få lån till utbildning eller lägenhet. Lendify tillhandahåller peer to peer-lån där pengarna kommer från privatpersoner som investerat i privatlån, inte från privatpersoner som satt in sina pengar på ett sparkonto med 0% i ränta. Lendify moderniserar lånebranschen!

Så hur fungerar peer to peer -lån

Samla dina lån

(Exempel från Lendifys hemsida) Ett lån på 120 000 kr med 8 års återbetalningstid och årsränta om 8,0% har en effektiv ränta på 8,42%, inkl. uppläggningsavgift på 495 kr och aviavgift på 0 kr (E-
faktura). Totalt belopp att betala (inkl. amortering, ränta och avgifter) uppgår till 163 526,32 kr fördelat på 96 avbetalningar, vilket motsvarar 1 703,40 kr/månad. Exemplet är beräknat 2018-03-08 och förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under kreditperioden. Om du har flera lån med
hög ränta, så har Lendify ett lojalitetsprogram, Lendify Rewards, som triggar och belönar dig som betalar i tid.

När du har nått högsta nivån i Lendify Rewards börjar du samla poäng som omvandlas till pengar och sätts in på ett investeringskonto hos oss på Lendify. Det betyder att du går från att ha ett lån till att bli investerare och därmed hjälper dig själv till bättre ekonomi och också hjälper andra som är behov av lån. På ditt investerarkonto växer dina pengar varje månad och du lär dig både att spara och faktiskt få en värdeökning.

Investeringskonto så fungerar det

Har du medel att investera, så kan du med Lendify agera bank och istället låna ut pengar och ta del
av avkastning på räntan. Dina pengar sprids på flera olika lån för att minska risken.

Vilka är det som lånar pengar?
Enligt Lendify är deras låntagare:

    • 60% är ägare till sitt eget boende
    • Snittåldern är 41 år
    • Årsinkomsten ligger på 350 000 kr.
    • Lendify används av många låntagare för att samla lån.

När du investerar hos Lendify blir du ägare direkt i lånen. Lendify agerar endast mellanhand och sköter den administrativa processen, från kreditbedömning och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare till utbetalning av lån samt administration av betalningar. Det innebär att om Lendify mot förmodan inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare påverkas inte ditt ägande av lånen som du investerat i.

Vilka står bakom Lendify?

Vilka står bakom Lendify? Lendify är Sveriges största marknadsplats för lån. Flera tunga namn står som ägare i Lendify bland annat Anders Borg, Elisabet Lundgren, Peter Clason och Martin Gorne. I maj 2018 nådde Lendify en miljard i utbetalda lån via plattformen, varav 950 miljoner under de senaste 18 månaderna. I november 2018 Listades bolaget som Top 100 Fintech-bolag globalt. Den globala revisions- och konsultfirman KPMG listar Lendify som en av de 100 mest framgångsrika Fintech-företagen i hela världen. Lendify är 1 av 3 bolag på listan från Sverige, tillsammans med iZettle och Klarna.

Se fler inlägg på samma tema