Arbetsförmåner som kan ge klirr i kassan

Nyligen var jag på arbetsintervju och fick välja mellan att ta anställning på två ganska lika arbeten men ändå väldigt olika arbetsgivare. Arbetsuppgifterna var administratör med spetskompetens. Den ena arbetsgivaren var en liten kommun och den andra ett internationellt privat bolag. Kommunen erbjöd 35 000 kr i lön och jag hade möjlighet att pendla och arbeta under pendeltiden. Det internationella bolaget bjöd 37 000 kr och då var jag tvungen att inskaffa bil med omkostnader. 
 
Jag valde det privata bolaget och tackade nej till den ur ekonomisk synvinkel bättre dealen på kommunen med fastanställning direkt och trygg arbetsplats med karriärmöjlighet. Istället valde jag lite mer krävande arbete med provanställning.
 
Det som på pappret kunde kännas som en dålig deal behöver inte vara det. På grund av god tillväxt så har det privata internationella bolaget många fördelar. Högre friskvårdsbidrag, möjlighet till betald lunch, resor och utbildning. Det är en företagskultur där fika och frukt och gemenskap är viktiga komponenter för att personal ska trivas och stanna kvar. Företaget har ett lojalitetsprogram med friskvård, ögonlaserbehandling via Lirema, synundersökning hos diverse optiker, träning och gymmedlemskap samt rabatter på resor och kläder etc.
Detta i jämförelse när man inom kommunen fick betala 6 kr/koppen för kaffe på arbetstid. Nu kan det låta som att jag förespråkar det ena framför det andra. Men faktum är att om kommunen införde samma förmåner som det privata så hade vi fått läsa om det på kvällslöpet. Skattepengardebatten är känslig och berör oss alla. Även om jag kan tycka att kaffe ska vara gratis i kommunhuset och att skolpersonal ska äta med barnen och få kostnadsfri lunch.
Så tänk på det nästa gång du läser om att din arbetsgivare erbjuder olika förmåner, var tacksam för vad arbetsgivaren erbjuder eller vad de fackliga företrädarna förhandlat fram. Några förmåner som ges av en arbetsgivare kan göra stor skillnad på ditt välmående och spara många slantar i privat ekonomin.

Se fler inlägg på samma tema