Finansiering till att starta företag

Funderingar kring att starta eget? Vad är det som hindrar dig till att starta eget? Kanske är det ekonomin som står i vägen för att förverkliga dina drömmar?

Enligt statistiken så är det många ungdomar som väljer att satsa och starta eget, det kan vara enkelt för någon som är ung att våga satsa på sin egen idé. Dels för att man kanske inte har så mycket att förlora om man inte skaffat familj eller byggt upp en livsstil som måste finansieras. Eller har lån att betala på. Även allt fler äldre väljer att starta eget, efter 70 år fyllda. Sverige är det land i världen som har en väldigt hög medelålder på personer som väljer att starta eget. Även då kan det vara lättare, när man har bara sig själv att tänka på och ”gjort sitt”. Ekonomiskt kan det vara en fördel att vara äldre, för då kanske man har byggt upp ett kapital.

Men alla har inte kapital att bygga ett företag med. Det finns ju fler kostnader att tänka på än den dagliga inkomsten. Det kan också vara så att man behöver ha hjälp att finansiera starten av sitt företag. Under den första tiden innan försäljningen har kommit igång behöver du ett startkapital.

Här finns det många vägar att gå:

  1. Gå in med privat sparande.
  2. Finansiärer, få andra att tro på din idé och få dem att finansiera starten åt dig.
  3. Bidrag (offentlig finansiering som går att söka)
  4. Låna pengar

Är det så att du inte har ett privat sparande samt saknar de kanaler som krävs för att få finansiärer och inte har hittat offentligt bidrag att söka, så återstår att låna pengar för att finansiera starten på ditt företag. Att låna pengar kan låta skrämmande, men det är inte värre än att visa att du tror på dig och din idé. Du satsar pengar på dig själv, precis som att du skulle studera och ta studielån. Det finns ingen garanti för att du efter studier heller får ett jobb, inte heller att ditt företag säljer guld och gröna skogar – eller för den delen går i konkurs.

Du kan få hjälp att jämföra privatlån och blancolån, där företaget Consector förhandlar åt dig och jämför bankernas erbjudanden. Något som kan vara så väl viktigt när du väljer att ta ett privatlån. För att bedöma om du har råd med ett lån, behöver du räkna på månadsbetalningen och totalkostnaden. Månadskostnaden är den kostnaden ett privatlån kostar varje månad och totalkostnaden är den kostnaden som lånet kommer kosta i slutändan att betala tillbaka. Alla har inte möjlighet att ta ett privatlån, det gäller att få förtroende av banken och ha förmåga att kunna betala tillbaka. Ett privatlån ska ses som en möjlighet och investering på sikt. Men glöm inte att se till att du har en plan för återbetalning.

Tycker du om denna artikel? Läs fler artiklar om företagande