Kunskaper som värderas stort på CV:et

Det behövs fler folk inom vården, med pensionsavgångar och fler äldre så är situationen akut. Samtidigt så klagas det överallt på vården. På stressen, på tunga lyft, delade turer, taskig lön, alltiallojobb. Det är få jobb som har så dåligt ryckte som vårdyrken som undersköterska och sjuksköterska. SAMTIDIGT är detta ett otroligt viktigt jobb och alla kan nog hålla med att de skulle behöva bättre löner. Nog om det.

Språkkunskaper allt viktigare

Idag var jag på ett möte med politiker i vård och omsorgsnämnden som pratade om bristen på personal som innehar språkkunskaper. Gärna flera språkkunskaper persiska, somaliska, arabiska, finska, bosniska etc. När äldre får demens så kan nämligen språket gå tillbaka och personen i fråga börja prata sitt barndomsspråk. Alternativ finns också de äldre som inte kan svenska så bra. Det är ett problem för att kunna leverera bra vård till alla så krävs det språkkunskaper. Många gånger är också problemet att personalen som innehar rätt utbildning inte kan svenska. Språkkunskaper blir allt viktigare i samhället.

Sverige bäst i världen på engelska?

Själv har jag alltid varit lite reserverad för främmande saker, jag var medelmåtta i skolan och ville inte framhäva mig allt för mycket. Jag tyckte att engelska var till att skämma ut sig. Jag tycker fortfarande att folk i allmänhet och släktingar och vänner i synnerhet kommenterar och skrattar åt uttal och ordföljd. Men vad händer när man blir till åtlöje? Ja, då håller man tyst.

Språkresa till Kalifornien

Språkresa till Kalifornien

Språkresor, så mycket mer än utbildning

Efter gymnasiet så var det en del (modiga skulle jag säga) som åkte iväg på språkresor, altasprakresor.se. Ja, det är ju en kostnadsfråga också såklart. En del tog ett jobb och sparade till en språkresa. Personligen var jag inte redo. Jag hade med mig åtlöjet i språket som bagage och dessutom lite rädd för främmande personer, främmande platser och hindrad rörelsefrihet. Jag har levt ett väl skyddat liv på landet och är ingen eremit. Men ingen storstads människa heller. Men bara för att man drar iväg till USA så behöver man inte bemöta New York. Det finns ju andra ställen att åka till också och lära sig engelska. Bland annat behöver man inte åka så långt bort, man kan börja med en tripp till England eller Irland. Ett mindre äventyr att börja med kan ju vara att lära sig danska eller norska och bo ett tag i grannländerna. Att stanna i EU kan både bli billigare att åka hem igen och EU reglerna underlättar resandet.

Tro det eller ej, men en skilsmässa senare och jag drog iväg. Singel igen och med nytt mod så tog jag mig iväg till USA på egen hand. Något som hade varit omöjligt när jag var 18 men som jag tog mig mod till vid 25 års ålder. Enklaste vägen dit var att ge 40000 kr för en tre veckors språkresa i Kalifornien. Jag levde min dröm att få ”springa på stranden i Kalifornien”. Tre veckor blev dock en kort vistelse. De andra som var där som jag delade boende med var där i minst två månader och jag var ÄLDST. De flesta var 18 år och pratade spanska. Under min språkresa så växte mitt självförtroende, min respekt för pengar och jag levde min dröm för egna pengar. Det har varit värt mycket för mig. Idag ångrar jag dock bittert att jag inte tog vara på engelska lektionerna bättre från lågstadiet och förstod vidden av att lära mig språk. Jag önskar också att jag hade fortsatt med spanska som jag började läsa på högstadiet. Kanske kommer min dotter då lära sig kinesiska eller arabiska i skolan. Stora världsspråk. Det skulle alltså innebära om 10 år. Än tror jag inte vi är där i utvecklingen, skolan ser ungefär likadan ut nu som den gjorde när jag gick i skolan för 25 år sedan. Men när mina barn är redo för att resa så ska jag ge dem förutsättningar och hjälpa dem på traven att få testa sina vingar. Språkresor måhända kosta lite grann men det kommer betala sig i självförtroende, språkkkunskaper, socialt och  dessutom guldkant på CV:et.