Naturbruksutbildningar för gymnasieelever

Nu har det blivit dags för dig som går i gymnasiet, att kanske för första gången, få göra ett stort val i livet. Inte minst så blåser valets betydelse upp genom att det dimper ner en massa kataloger, mail och reklam om vilka skolor som vill att du ska välja dem.

I dagens samhälle kräver många jobb hög utbildning. Men det finns faktiskt gymnasieprogram som förbereder dig till att börja arbeta direkt inom ett yrke. Sen kan du efterhand byta inriktning helt eller vidareutbilda dig.

Gymnasieutbildningar som efterfrågas av arbetsgivare

Ett yrke som idag skriker efter folk är arbeten inom trädgård. Om du läser Naturbruk kan du utbilda dig inom trädgård. Då kan du jobba med trädgårdsanläggning, skötsel av utemiljöer eller odling av olika typer av växter. Det finns många lediga jobb i trädgårdsbranschen, till exempel inom anläggning och skötsel av gröna utemiljöer. Det finns också jobb på länsstyrelsen etc, som arbetar mycket med grödor och växter. Självklart måste du gilla att arbeta med händerna, ha ganska bra fysik då arbetet som trädgårdsmästare kan vara tungt även med verktyg. Men främst måste du tycka om naturen och att arbeta utomhus.

Andra områden som behöver förstärkning på arbetsmarknaden är inom skogsbruk. Trä och skog är en av Sveriges största export. En gymnasieutbildning på naturbruksgymnasiet inom Skog kan variera i upplägg. Du kan arbeta med skogsmaskiner, skogsvård, jakt och viltvård, sportfiske och vattenvård eller natur och äventyr.

Inom naturbruk kan du välja följande gymnasieinriktningar: SKOG, DJUR, LANTBRUK, TRÄDGÅRD.

Guide Gymnasievalet

1. Känn efter i magen

Är skolan trevlig, ligger skolan i en bra miljö där jag trivs. Är lärarna trevliga? Lita på din magkänsla. Den gör att det känns kul och trevligt att gå till skolan alla de tre år du kommer gå där.

2. Vart ska dina kompisar gå?

Det har inte så jätte stor betydelse vart dina vänner ska gå i skola, men det har en viss betydelse för om valet av skola är liten och många som går på skolan kommer från orten. Det är viktigt att det blir bra gruppdynamik och att gamla gäng splittras och bildar nya kompisgrupper. Kommer du i en klass, ensam från din skola eller tidigare klass och resten består av en hög tidigare klasskamrater, då kan det vara svårt att komma in i gruppen. Om du frågar vuxna; vad det är som gör att de trivs på sitt jobb? Så skulle de antagligen säga bra kollegor, bra chef. Alltså bra klasskompisar och bra lärare. Så enkelt är det. Bra lärare är ofta ett resultat av bra skolledning. Hur fräsch skolan är, är mer som en guldstjärna.

3. Bli ett yrke

Om du ändå ska gå tre år, så se till att välj en utbildning du blir något på. Sjuksköterskeprogrammet = undersköterska. Få jobb under utbildningen och efter. Målare, bonde, djurskötare, snickare, bilmekaniker, butiksbiträde, ekonomiassistent. Välj bort utbildningar som samhäll, beteendevetenskap, humaniska, Ib, barn och fritid. Se istället till att välj en utbildning som ger dig kunskaper där du kan börja arbeta inom ett yrke efteråt. Du kan byta yrke sen. Men då får du både praktiska och teoretiska inslag.

Läs mer på www.naturbruk.se

Se fler inlägg på samma tema