När 15 åringar får makt att välja

Kommer du ihåg förstagördts gången du stod inför ett livsavgörande beslut? Det händer oss några gånger i livet. Beslut att säga upp sig, beslut om separation eller få barn. Beslut om att flytta. Ett beslut som påverkar din framtid.

När våra barn är 15 år får de ta beslut om sin framtida karriär. Gymnasievalet. För tio år sedan beslutade 15 åringar om inriktning. Nu beslutar de om stad, skola och om de vill studera vidare på högre studier. Vet en 15 åring något om yrken? Har de självinsikt om vilka de är och vad de vill göra med sina liv?
Jag tror att valet är oerhört svårt.  Att välja något som är roligt, som kompisarna ska välja är smart. Skulle inte du vilja välja dina kollegor?
Marknaden önskar yrkesutbildningar. Föräldrar och elever väljer att skjuta på beslutet och väljer högskoleförberedande. För den studiemotiverande kan välja det bästa av två vägar yrkesförberedande med tillval av högskolebehörighet.
Oavsett så går massa skattepengar åt att betala för yrkesutbildningar där eleverna absolut inte vill arbeta med yrket efter sina studier. Tomma utbildnings platser kostar kommunerna miljoner därför att eleverna väljer skolor i andra kommuner. Att planera utbildningen blir allt svårare.
Vad är lösningen? Gratis glass på gymnasiemässan? Lova läxfritt? Läxhjälp? Kommunala skolor som erbjuder likvärdig utbildning? Ta bort det fria gymnasievalet? Införa basår?
Jag hoppas dessa 15 åringar förstår vikten av sitt val. Yrkesutbildningarna går knappast att välja i vuxenlivet. Om du inte har en fet plånbok. Komvux hotas av nerläggning, dessutom är det inte självklart att du kan läsa upp dina betyg på komvux. De är de som står längst från arbetsmarknaden som får första tjing att komma in.
15 år och välja din framtid, dock för ung för att påverka den genom demokratiska processer, det är först när du är 16 som du får rösta. Och om du har otur röstar du först du är 20.
Ta valet på allvar, hjälp din 15 åring därhemma.

Se fler inlägg på samma tema