Frisörutbildningar

Funderat på att gå en Frisörutbildning?

Hur blir man frisör? Vilka utbildningsvägar finns att gå? Hur lång är utbildningen? Det är några frågor vi svarar på här. Idag skriver vi om yrket som frisör och frisörutbildningar.

frisör

Hur blir man frisör?
För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Gesällprovet som avläggs efter färdigutbildningen innebär att du blir behörig frisör med gesällbrev, det vill säga med frisörernas yrkesbevis. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till två år. Att vara behörig frisör innebär att ha rätt till full lön enligt kollektivavtalet mellan Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund.

Utbildning som frisör

  • Inom gymnasieskolan ges frisörutbildning inom Hantverksprogrammet, inriktning frisör.
  • Det finns ett antal privata skolor.
  • Traineeutbildning, vilket innebär att utbildningen sker på salong under cirka tre års tid, motsvarar grundutbildning och färdigutbildning och avslutas med gesällprovet. Svårigheten är att hitta en plats för utbildning hos ett företag som har tid och möjlighet att utbilda. Fördelen är att eleven har traineelön under utbildningstiden.

Bra att tänka på:

  • Du bör vara interesserad av form och stil, mode och trender.
  • Frisöryrket är ett serviceyrke.
  • Om du har problem med rygg och nacke, kan frisöryrket vara krävande.

Se fler inlägg på samma tema