Jämför och hitta en fackförening som passar dig

Ny på ditt arbete? Osäker på vilket fackförbund du ska gå med i?

Varför ska du gå med i facket?

Facket viktigaste funktion är att förhandla som en enad part gentemot arbetsgivarna i frågor om lön, arbetstid och andra anställningsvillkor (oftast genom s.k. kollektivavtal). Facket arbetar för dina arbetsvillkor. Fackförbundens uppgift är att hjälpa och stödja sina medlemmar. Det finns många fördelar med att vara med i en fackförening. Ofta får du förmåner direkt genom medlemskap, så som a-kassa och andra försäkringar. En annan viktig funktion för många fackföreningar är att kraftfullt driva politiskt arbete i frågor som berör medlemmarnas gemensamma intresse.

Vilket fackförbund ska jag gå med i?

För att vara en stark part som förhandlar med arbetsgivaren är det alltid bäst att gå med i det fackförbund som är störst på arbetsplatsen. Har ni en lokal fackklubb kan du vända dig till dem. Är du osäker på vilket fackförbund du ska gå med i, se samtliga fackförbund i Sverige

Lista på svenska Fackförbund

Se fler inlägg på samma tema