Sponsrad video – Mälardalens tekniska gymnasium

Snart är det dags för alla 9:onde klassare att välja gymnasium! Ett efterlängtat val för de flesta elever, för gymnasiet handlar inte bara om fortsatta studier. Nu är det dags att börja inrikta sig för framtida yrkesval.

Vad vill du arbeta med i framtiden? – Gymnasieval
För många kan det bli ett svårt val. För många 15 åringar vet inte vad de vill arbeta med i framtiden. Behöver man vet det då? Det finns komvux, det går att hoppa av och det går att byta riktning senare i livet.

Jag skulle inte rekommendera någon att välja samhällsvetenskap. De ämnena du läser på samhäll, kan du välja till i ditt egna val. Skaffa er en yrkesutbildning. Istället för samhäll, välj Ekonomi, IT-teknik, Estet etc. Vill du bli turistinformatör eller guide är det bättre att gått barn och fritid eller Estet än samhäll. Vill du bli ekonom läs inte samhäll utan läs handels eller ekonomiprogrammet. Vill du arbeta inom teknikutveckling, arkitektur välj teknikprogrammet. Är det svårt att välja fundera på vad du inte vill arbeta med i framtiden.

Vill du inte arbeta med barn?
Vill du inte arbeta med att vårda?
Vill du inte arbeta med teknikutveckling?
Vill du inte bygga hus?
Vill du inte guida turister?
Vill du inte arbeta med händerna?
Vill du inte bli chef?

Själv funderade jag som 15 åring på att bli frisör, en utbildning som är dyr att studera till i efterhand. Men min studievägledare tyckte jag skulle välja samhäll som gav mig en bredare front att stå på. Jag har inte ångrat mitt val, men jag hade kunnat vara frisör idag och dessutom läst till de samhällsvetenskapliga ämnena.


.

Här ser ni en film från Mälardalens Tekniska Gymnasium. En skola i Södertälje som fokuserar på teknik. Skolan är ett samarbete mellan Scania, AstraZeneca och Telge. Ger förutsättningarna för att plugga vidare och fokuserar på mycket praktik under utbildningen.

Se fler inlägg på samma tema

Etiketter: