IT som får oss och miljön att må bättre

6-8 juni samlas världens forskare inom beteendeförändrande design i Linköping. – Det viktiga är att vi förstår hur omgivningen påverkar oss och våra beteenden. Den här konferensen handlar om design för goda syften – för en bättre hälsa. Det blir ett slags motvikt till reklam, men det finns naturligtvis många etiska frågor i detta som vi också ska behandla på konferensen, säger Magnus Bång, universitetslektor på institutionen för datavetenskap, IDA, Linköpings universitet.

Här är ett aplock av frågor som väntas diskuteras. Hur kan man utforma informationsteknik, IT, som påverkar människors beteende så att vi slutar röka? Som får diabetiker att hålla koll på blodsockret? Eller förmår oss att låta bli onyttig snabbmat och köpa nyttig mat istället? Och hur kan man utforma dataspel som får en barnfamilj att spara energi, och som inte bara sparar under spelets gång, utan även ändrar sina dagliga rutiner.

Se fler inlägg på samma tema